zaterdag

LOGO'S WESTSIDEOp dit moment worden er nog twee verschillende WestSide-logo's gebruikt. Het oudst is het logo van WestSide West (Westerpark). Het is geinspireerd op de lettering die op 26 september 1957 voor het eerst werd gebruikt op het programmaboekje bij de premiére van de musical West Side Story en werd rond 1961 voor het eerst gebruikt door de Amsterdamse jeugd uit (toen nog) Oud West. Een gebied dat zowel De Baarsjes als Westerpark omvatte. Vanaf 1989 werd dit logo geadopteerd als kenmerk door de Naffers in het latere Westerpark. Ook Christenjongeren van De Vurige Tong (die regelmatig hun 'praisings' in het Westerpark houden) en het Comitee Generaal Onze Lieve Vrouw ter Staats (rooms katholiek) bedienen zich van dit logo op hun flyers. Het WestSide West-logo wordt ook gebruikt in de uitzendingen van MokumTV en in De Staatskrant, het officieel orgaan van het wijkcentrum Staatslieden- en Hugo de Grootbuurt.Het bovenstaande logo is van WestSide Zuid (De Baarsjes). In dit stadsdeel vonden met name de ouderen het WestSide West-logo 'te schreeuwerig' en niet passend voor een nieuwe gemeente. De overeenkomsten met het beeldmerk van de musical (het Romeo en Julia-verhaal American Style) zou associaties met rivaliserende jeugdbendes kunnen veroorzaken. Ook waren er mensen die bezwaar hadden omdat 'jongeren van de chistelijke Pinksterclub dit logo besmet hebben op hun propaganda-materiaal'.
Lees alles over de logo-strijd

vrijdag

WESTERPARK IM DEUTSCHE PRESSE

Der Musiker Abdul Alariachi (28), der bei den Pop-Preis Meisterschaften in Amsterdam für Mozaiek antritt, wird von einem "Liebeskranken" verfolgt. Bereits vor einigen Wochen hatte der Amsterdammer "Mokum TV" berichtet, ein 78-jähriger Frau habe sich in den Schlagzeuger verguckt, nachdem dieser mit einem foto in der Zeitschrift "Staatskrant" abgelichtet worden war. Seitdem würde den Batterist mit Liebesbriefen und Teddybären bedrängen, sogar die Polizei hätte bereits eingeschaltet werden müssen.

NASCHRIFT: Leuk dat een in stadsdeel Westerpark woonachtige muziekgroep ook internationaal in het nieuws komt. Dat van die politie is weer behoorlijk opgeblazen in de Duitse pers, te weten het tijdschrift de "Blaue Faden" van 5 augustus jl. Dit blad verschijnt in "Kreis Recklinghausen" en wordt uitgegeven te Wesel am Rhein. Het betrof geen politie doch een buurtregiseur. Verder is het een beetje oud nieuws, want bedoelde fan heeft inmiddels een nieuw ídool. De bassist van de formatie die de Amsterdamse popprijs won. Volgens De Staatskrant, die ik hierover belde, valt de vrouw Appie niet langer lastig.

donderdag

SPEELTUIN STAATSLIEDENBUURT

Stadsdeel Westerark heeft vier speeltuinen binnen haar grenzen. Drie van de vier staan in de Spaarndammerbuurt. Een speeltuin, Westerkwartier geheten, ligt op het Van Beuningenplein in de Staatsliedenbuurt. En jawel, juist deze moet er aan geloven omdat de stadsdeelbestuurders juist daar een parkeergaragetje onder willen bouwen. Oproep tot Staatsliedenbuurtkids: steun beheerder Franklin. De beheerder van Westerkwartier. Bel hem (6811981) als je actie tegen de stadsdeelraad wilt voeren! En bel ook de overige speeltuinen om hen te ovetuigen dat het stadsdeel echt te ver is gegaan met hun plannen om de kids van de enige speeltuin in de Staatsliedenbuurt te verjagen. De overige playplaces zijn speeltuin Sint Theresia, Zaanstraat 363a, 6811381; speeltuin Spaarndammerkwartier, Zaandammerplein t/o 98, tel. 6863850 en natuurlijk speeltuin Kinderlust, Barentszplein 7, 4206780.

Een andere WestSide geluid
ontvangen per e-mail van Yolanda Pruis

Wij, de buurtjongeren in Westerpark West vinden het juist goed dat het monumentale stadsdeelkantoor ingrijpend gaat worden aangepast met nieuwbouw bovenop en aanbouw die zal voorkomen dat er een verbinding tussen het oude en nieuwe park zal onstaan en gasten uit de Spaandammerbuurt ongevraagd het territorium van de Staatsliedenbuurt kunnen betreden. Jammer is dat de glazen opbouw in eerste instantie bedoeld is om het ambtenarenapparaat in onder te brengen.

Gelukkig is het voortbestaan van Westerpark als zelfstandig stadsdeel over 4 jaar voorbij en zal de investering van tenminste 16 miljoen meer dan waard zijn geweest. En zeker geen weggegooid geld zoals die dames van de politieke partij Burgers & West beweren. Want als die ambtenaren weg zijn, is de glazen opbouw vrij eenvoudig om te bouwen tot een prima wietkas. Dit geheel in de traditie van stadsdeel Westerpark, waarbij in het verleden wel deelraadsleden de media haalden omdat ze een wietplantage op zolder hadden. Op deze manier kan tegemoet worden gekomen aan wensen van de ambtenaren en de Arbodienst en houd de buurt er een fijne wietkas aan over.

De oplossing voor dat hysterische coffeeshopbeleid van figuren als Jop Cohen en Anna Maria Hoogland, waarbij ze de beste cannabisplekken in de buurt sluiten. Inplaats dat ze de jeugd dwingen hun skunk weer op het pleintje bij De Bocht te kopen, kunnen ze deze dan zelf verbouwen. Zo'n glazen dak op het stadsdeelkantoor is tenmiste iets waar we echt wat aan hebben. Want die onderzoeken en rapporten die ze er nu verbouwen kun je hooguit je reet mee afvegen. En zelfs dat gaat er niet echt lekker mee.

Verder wil ik ook even reageren op de weblog over Big A. Als die Ali er niet was geweest, was er helemaal niet getennist, omdat Ali een einde maakte aan de tennisoorlogen toch? Waarbij zogenaamde'" Talenten" en hun aanhang dachten dat zij iedereen weg konden spelen. Natuurlijk zijn er mensen die niet gediend zijn van het te enthousiaste gebrul van heer Ali als er iets in een korte rok langs komt. Maar een cursus beschaafd optreden voor heer Ali, of het bouwen van een haag waardoor hij geen uitzicht meer heeft op de rokjes in de rest van het park lijkt me eerder een optie dan het beheer van de met onze belastingcenten gebouwde tennisbanen aan stadsdeel Westerpark over te laten. Dat is voorwaar een garantie tot mislukking op mislukking. WestSide RLZ!

dinsdag

Reactie van een WestSide jongere:

Sang! Dit ga je toch niet geloven!
Als kansarme jongen oefende ik vroeger graag tennis. Als je goed bent pak je doekoe, man! Multi! Dat die tennisbaan zo scheef lag als m`n oudste zus keken we door de vingers. De tennisbaan in het westerpark was openbaar dus voor iedereen. Fortget it fa! Als kleine jongen moest je je naam geven en betalen aan meneer Ali. Dan was je lid van zijn vereniging en mocht je van hem tennissen! De dictator! Alle smatjes die kwamen kijken hoe goed ik tenniste bleven weg omdat hij ze lastig viel met opdringende en vuile mond. Nu ligt er een echte tennisbaan waar ik ga trainen. Ik ben ondertussen ook doorgegroeid en geen kleine jongen meer. Dus als de baan vrij is kan je spelen toch? Laat die man geen problemen maken en gewoon naast de wc blijven zitten.
Boem is goed.

WestSide RLZ!
Ingezonden mededeling van P.Rosenberg ip bekend
BIG ALI en RAI IN STADSDEEL

Westerpark mag je niet afslachten vanwege het bestuur waar de stadsdeelbewoners zitten opgescheept. Hoe lager het bestuursniveau, des te amateuristischer de beoefenaars. En het stadsdeel is de allerlaagste bestuurslaag die de PvdA destijds had bedacht om hun kaderleden aan de bak te laten komen. De tijd dat PvdA-colleges hun zaakjes wel even bij partijgenoten in Den Haag konden regelen, is gelukkig voorbij. Nu zullen ze in Westerpark wat dit betreft ook wel door de mand vallen. Maar oordeel niet te hard. Het zijn en blijven 'goedwillende' amateurs die zich geroepen voelen U te besturen, plannen voor uw buurt te bedenken en u op te zadelen met allerhande kunstgewrochten van bevriende kunstenaars. Ze spelen mooi weer en hangen de Mecenas uit van jouw en mijn belasting-gelden.

Ondanks alles en in weerwil met het stadsdeelbeleid hebben er tal van culturele en democratische ontwikkelingen plaats die zich geheel buiten zicht van de allerlaagste bestuurslaag plaats vinden.
Als in een sprookje fungeert het stadsdeel vaak alls Boze Heks, die vaak van alles en nog wat bedenken om het plezier en initiatieven van anderen de nek om te draaien.

Kijk hoe ze met Big Ali omspringen. Geen grijntje begrip voor de culturele achtergrond van deze Antilliaanse ex-boxer, die zich al jaren het lot van de WestSide kids aantrekt. Ongeacht herkomst en met succes.

Maar het stadsdeel wil van Big Ali (de heer Josefa) af. Dat past in hun 'tienerontmoedigingsbeleid'. Sluit gewoon alles waar tieners en jongeren komen en de allerlaagste bestuurslaag denkt dat zo het door hen zelf bedachte jongerenprobleen verdwijnt.

De stadsdeelbestuurslaag willen hun oude schoenen weggooien, voordat ze nieuwe hebben. Zodra het stadsdeel zelf iets 'multicultureels' begint te vogelen (op één Antiliaanse na is het bestuurtje in de verste verte geen afspiegeling van de buurt), gaat het fout. Dan 'kunnen' jongeren die de creche ontgroeid zijn, ineens niet meer bij elkaar, zijn er konstant problemen en verdienen tientallen deskundigen van de Stichting Welzijn Westerpark vorstelijke salarissen met ethniciteiten.

Als het stadsdeel iets doet, dan is het zelden meer dan de belofte dat ze 'het probleem zullen laten onderzoeken' en in het gunstigste geval daar vervolgens een of andere commissie op los te laten. Nee, ze zorgen goed voor zichzelf. En dan heb ik het niet over de wethouders die snel benen maken zodra bekend wordt dat ze liegen over bijvoorbeeld een historische boerderij of ze makelaar spelen met stadsdeelwoningen (Nee, ik weet echt niet hoe ik aan die woning ben gekomen). En datzelfde spul heeft geen greintje respect voor Big Ali en zijn mensen, die het, in weerwil van alle tegenwerking vanuit het stadsdeel, wel een omgeving creeert waar de WestSide-kids in volle omvang met elkaar omgaan. En in al die jaren is Big Ali er nooit overspannen van geraakt. Kom daar eens om bij de zogenaamde veldwerkers van die stichting Welzijn. Die worden aan de lopende band gillend afgevoerd.

Je kunt zo'n allerlaagste bestuurslaag natuurlijk niet kwalijk nemen dat ze daar geen notie van hebben. Die leven hun eigen leventje. worden bedolven onder 'voorstellen' en hebben geen notie wat zich op nog geen twintig meter van het door hen geconfisceerde kantoor van de Westergasfabriek afspeelt. Tenzij daar een verslag over wordt geschreven.

Ook op muzikaal gebied probeert het stadsdeel de buurt te fucken. Laatste nieuws is dat ze de uit WestSide afkomstige helden van de Raimuziek, de allereerste ethno-band die in de finale van de Amsterdamse Pop-prijs stond, niet eens hebben gevraagd om te komen spelen tijden hun jaarlijkse kunst en cultuurfeestje Kijk o/d Wijk. Zie Mozaiek Express op http://www.mp3.com/raimusic (hier kun je ook Mp3 van Mozaiek downloaden).
P.Rosenberg

maandag

Ingezonden mededeling,

Geachte medewerkers en fractieleden.

Graag maak ik van de gelegenheid gebruik om als e-burger iets aan te kaarten wat ik al surfend op het www aantrof. De volgende passage van Uw e-burger site van (nu nog) Westerpark raakte mij in mijn wezen:
"Ondanks de huidige welvaart zijn er in Nederland groepen die de aansluiting met hun sociale leefomgeving (meer en meer) missen. Ook sociale knelpunten kunnen worden aangepak met de inzet van technologie. De sociale kwaliteit van de directe leefomgeving is nog niet overal en voor iedereen vanzelfsprekend. Sociale problematiek is dan ook nog steeds een aandachtspunt in onze samenleving. Het inventief inzetten van technologie kan bijdragen aan het oplossen van concrete knelpunten in de samenleving, ook op het sociale vlak."
En daar wringt de schoen. Een beetje e-burger komt de deur niet meer uit en leeft in een sociaal isolement juist door de technologie. Zelfs het zo sociale chatten is bloedlink geworden, voor je het weet zit je intiem te chatten met de FBI met alle gevolgen vandien.. Of de e-burger vertechnoliseert waardoor hij of zij een soort systeembeheerder wordt en zoals bekend lopen die niet over van sociale vaardigheden. Dit belemmert de integratie van de e-burger enorm. Een serieus probleem, hoewel niet direct zichtbaar, maatschappij ontwrichtende toestanden. Denkt U maar aan de willemalexander en maxima chatsessie! De plannen kunnen leiden tot georganiseerde hackers kollektieven die bijvoorbeeld online Uw raadsbesluiten veranderen. Om over het illigaal kopieren van software maar te zwijgen. Op Uw goed leesbare site las ik:
In het najaar van 2002 vindt de laatste indieningsperiode plaats voor nieuwe subsidieaanvragen in het kader van T&S Sociale integratie: van 9 september 2002 t/m 11 oktober 2002.

Het subsidiebudget voor 2002 is EUR 450.000.
Gezien de hoogte van het budget zie ik mogelijkheden U een grondig doorwerkt plan in te dienen met het oog op realisatie. Tot zover,

Vr.Gr.

Erik Broekhuyzen
E-Burger (alleen maar niet eenzaam)
Amsterdam Westside aug. 2002

Afgelopen week kreeg ik, net als iedereen, een groene envelop van de gemeente. De jaarlijkse OZB heffing. Is de schrijver soms huiseigenaar? Neen. De huur wordt keurig automatisch elke maand betaalt een hele prestatie. Toch moet ik belasting betalen voor iets wat niet mijn bezit is. Ik betaal toch ook geen luchtvaartbelasting? Natuurlijk niet want ik heb geen vliegtuig! Voelt U `m?
Maar goed de OZB. Zelf bestempel ik mijn woning 'villa mispel' vanwege de staat waar het in verkeert. Toch lees ik dat de woning 71.250 euro waard is. Nou dat is fijn voor ze denk je dan. Hoe komen ze aan dat bedrag? Staat mijn woning soms ergens te koop aangeboden? Welk spel wordt hier gespeeld, elk jaar opnieuw. Een pluspuntje is het feit dat het inkomen van de schrijver dermate laag is dat hij voor kwijtschelding in aanmerking komt. Nu even de speciale folder bij het stadsdeelkantoor ophalen...