zaterdag

TROS moest kokhalzen van "de smerigste actie aller tijden"
Rukken voor de vrede: Stuur Bush een condoom


Het was de week voor de Grote Demonstraties tegen de Amerikaanse oorlog tegen Irak. De maandag voor die zaterdag de 15de februari 2003 waarop over de hele wereld honderdduizenden de straat op gingen om hun onvrede met de plannen van George Bush duidelijk te maken. In Amsterdam, Londen, Melbourne en de VS. Die dag startte MokumTV een actie die volgens de Tros-omroep "getuigt van een buitengewone wansmaak" en Yvonne Wellink van deze omroep naar eigen zeggen "bijna deed 'kokhalzen".

Veslaggever Henk van Beek van het blad Metro moest na het zien van een van de bij MokumTV vertoonde afbeeldingen van de Amerikaanse president "kotsen in zijn prullenbak". Trosspreekbuis Wellink eindigde haar tirade met: "Leve Amerika onder het motto haal Mokum TV uit de lucht...", want "actievoeren prima... maar niet op deze walgelijke en ordinaire manier."
Het mag gerust de smerigste actie aller tijden worden genoemd. Zelfs de vaste kijkers van MokumTV, toch wel het een en ander gewent, trokken met de wenkbrauwen. Aan het einde van de MokumTV uitzending, te zien op de Amsterdamse kabel, werden kijkers opgeroepen een goed gevuld condoom naar de Pennsylvania Avenue nummer 1600 in Washington te sturen. Het adres van het Witte Huis, t.a.v. de weledele heer G.W. Bush. Een opvallend protest onder het motto Make Love, not War.

"Wat smerig", sneert Murat, een van de vrijwilligers van MokumTV tegen een Duitse verslaggever. "Weet U wat smerig is? Napalmbommen op burgerdoelen gooien. De Iraakse bevolking vertellen dat de Amerikanen ze zullen steunen als ze in opstand komen en dan niets doen als ze door Saddam met Amerikaans materiaal met gifgas en zo worden ausradiert". Murat was de man die het item uitwerkte en er een glad "reclamespotje" van maakte. Hij hoopt dat de condoomactie iets duidelijk zal maken, want "Bush trekt zich geen moer aan van protestbetogingen. Al protesteert half Amerika met de rest van de wereld mee, zoals ze tijdens de Vietnam-oorlog deden. Toen ramde de smeris en het leger de protesterende gewoon uit elkaar. Laten we niet vergeten dat het de Amerikaanse CIA was die de Taliban oprichtte en Osama bin Laden in het zadel hielp" en dat "Israel elk ultimatum van de VN aan haar laars lapt en dit altijd kon doen dankzij het veto van Amerika zodra er maatregelen zouden moeten worden genomen". Maar bovenal: "een condoom is heel wat minder gevaarlijk dan zo'n mantrax-brief of zo". Het gaat niet alleen over oorlog in Irak, maar ook de directe gevolgen daarvan voor de Palestijnen, meent Murat van MokumTV. Ariel Sharon zal volgens hem de oorlog misbruiken om zo veel mogelijk Palestijnen uit Israël en de bezette gebieden te verdrijven. "Dat deden ze in de oorlogen van 1948 en 1967 ook. Iedere Palestijn die toen om wat voor reden dan ook zijn huis had verlaten, mocht nooit meer terug. Bij de nakba, letterlijk catastrofe, een woord waarmee de Palestijnen de oorlog bij de stichting van de staat Israël in 1948 aanduiden, ontvluchtten honderdduizenden Palestijnen hun dorpen of werden er door Israëliërs uitgejaagd. Ze eindigden in kampen in Libanon, Syrië, Jordanië, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Daar zitten ze nog steeds. Hun dorpen, bezittingen en landerijen werden door Israël verwoest en beplant met door Europa en Amerika gesponsorde vredesbossen, of geconfisceerd en weggegeven aan joodse immigranten. De nieuwe generatie Israëlische historici stelt onverbloemd dat Israël is ontstaan door ,,etnische zuivering''.

Hoe het Witte Huis reageerde op de eerste goed gevulde condooms in haar brievenbus is niet bekend. Het is niet waarschijnlijk dat president Bush zelf zo'n romige enveloppe in handen krijgt. Alle aan hem geadresseerde post wordt uitgebreid gescand. Insiders weten dat ze dagelijks met de meest vreemde postpakketjes worden geconfronteerd op de Pennsylvania Avenue. Daarover worden uiteraard geen mededelingen gedaan. E schijnen zelfs mensen die zijn die jaren oude eieren als presentje voor mijnheer de president sturen. Emmers vol kots en stronttaarten, het zijn niet alleen boeketjes rode rozen die je als heerser over het machtigste land op aarde krijgt toegestuurd. Hoogst waarschijnlijk halen ze hun schouders op van die paar condooms die eventueel naar aanleiding van de MokumTV actie zullen worden opgestuurd.

Bij MokumTV keken ze raar op toen er tussen de post een foto vonden waarop keurig op een rij hangende zo'n twintig gevulde condooms. Het resultaat van een avondje "rukken voor de vrede" door "een vaste kijkersgroep". Ze raakte na het zien van de oproep 'zo geïnspireerd" dat ze "de hand aan zichzelf sloegen".

Bij de Tros onstak Yvonne Wellink in blinde woedde. Niet alleen bepleitte ze het "uit de lucht halen, ook sneerde ze of MokumTV "geen betere grappen kon bedenken dan deze wel zeer smerige actie" en de zender "het lef" ontbrak "om te melden hoeveel negatieve reacties op uw smerig gedoe zijn gekomen."
De redactie van De Voorkant van De Volkskrant reageerde ook op het "rukken voor de vrede" en liet MokumTV per e-mail weten: "zucht...... veel succes!".

Uit het maandblad Essensie feb/mrt 2003